Τι είναι το International InnerWheel

Το Inner wheel, που σημαίνει εσωτερικός τροχός, είναι μία από τις μεγαλύτερες γυναικείες οργανώσεις στον κόσμο, η οποία έχει ως κύριο στόχο την ανθρωπιστική εθελοντική προσφορά προς αυτούς που έχουν ανάγκη.  Η οργάνωση αυτή είναι απολιτική, μη κερδοσκοπική, της οποίας μέλη είναι σύζυγοι και συγγενείς ροταριανών, αλλα και καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας. Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 3895 όμιλοι σε 103 χώρες.

Το I.W. Ελλάδος ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του  International Inner Wheel, που ιδρύθηκε το 1924 στο Manchester της Αγγλίας από την Margarette Golding, η οποία ήταν νοσοκόμος και σύζυγος Ροταριανού, και ίδρυσε τον πρώτο όμιλο I.W. 

Οι ρίζες από τις οποίες αναπτύχθηκε το International I.W. θεμελιώθηκαν το 1934, όταν δημιουργήθηκε Σωματείο (Association) των ομίλων I.W. της Μεγάλης Βρεττανίας και Ιρλανδίας, με ιδρυτική Πρόεδρο τη Margarette Golding.

Το 2020 οι όμιλοι που απαρτίζουν τη 247 Περιφέρεια  είναι οι εξής:

Αγρινίου, Αθηνών-Βορρά, Βέροιας, Βόλου, Γλυφάδας, Δυτικής Θεσαλονίκης, Ηλιούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κηφισιάς, Ξάνθης, Πάτρας Βορρά-Ρίου, Πάτρα-Europea, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Σερρών, Σύρου, Χαλανδρίου.

Στόχοι του Inner Wheel

  • Προσφορά στο συνάνθρωπο και την κοινωνία, ανεξαρτήτως διακρίσεων.
  • Ανάπτυξη πραγματικής φιλίας μεταξύ των μελών, μέσω αλληλογραφίας, ανταλλαγής επισκέψεων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.
  • Προώθηση της διεθνούς κατανόησης με την προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα στενά προσωπικά μας όρια και την προσέγγιση στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Δράση του Inner Wheel

Το Inner Wheel δραστηριοποιείται από το 1984 στο Συμβούλιο N.G.O.  κυρίως σε τομείς που αφορούν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των παιδιών, τη βοήθεια στους νέους και τα παιδιά για να εχουν ενα καλλίτερο μέλλον, την Τρίτη ηλικία την Ειρήνη κ.α.

Επίσης το I.W. εκπροσωπείται επισήμως στον ΟΗΕ (Ν. Υόρκη, Γενεύη και Βιέννη). Συνεργάζεται διεθνώς με μη κυβερνητικούς οργανισμούς και κυρίως με αυτούς που δρούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Δομή του Inner Wheel (σύμφωνα με το καταστατικό)

  • Το έτος του I.W. αρχίζει την 1ηΙουλίου και τελειώνει την 30η Ιουνίου.
  • Χρησιμοποιείται ενιαία ονοματολογία για τις διεθνείς αξιωματούχους, το εθνικό σώμα, την περιφέρεια και τους ομίλους.
  • Η επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική.
  • Κατηγορίες Μελών (ως κάτωθι)    

Σε επίπεδο Ομίλων (At Club level)

Κάθε μέλος μπορεί να ανήκει μόνο σε έναν (1) Όμιλο.

Κατηγορίες Μελών

Α. Ενεργά Μέλη

Β. Επίτιμα Ενεργά Μέλη (Τα Ενεργά Μέλη ενός Ομίλου στα οποία έχει απονεμηθεί αυτός ο ειδικός τίτλος, λόγω της εξέχουσας συνεισφοράς τους στο Inner Wheel)

 Γ. Επίτιμα Μέλη

      Α.  Η ιδιότητα του Ενεργού Μέλους (Active Membership) διατηρείται ή αποκτάται από τα ακόλουθα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι άνω των 18 ετών:

     α) γυναίκες, οι οποίες είναι συγγενείς  Ροταριανών ή πρώην Ροταριανών.

 β) γυναίκες, οι οποίες είναι συγγενείς μελών Inner Wheel ή πρώην μελών  Inner Wheel.

 γ) γυναίκες, οι οποίες προσκαλούνται να γίνουν μέλη  – με την προϋπόθεση  ότι συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών του Ομίλου.

 Β. Ιδιότητα του Επίτιμου Ενεργού Μέλους (Honoured Active Membership)

    Απονομή τίτλου. Ένας Όμιλος μπορεί να απονείμει την ιδιότητα του Επίτιμου Ενεργού Μέλους σε ένα Ενεργό Μέλος που έχει παράσχει εξέχουσα υπηρεσία στο Inner Wheel. Ο Όμιλος θα πρέπει να πληρώσει τη συνδρομή για το έτος κατά το οποίο απονέμεται η ιδιότητα του Επίτιμου Ενεργού Μέλους. Κατά τα επόμενα χρόνια, αυτό το μέλος διατηρεί την ιδιότητα του Επίτιμου Ενεργού Μέλους αλλά πληρώνει η ίδια τις συνδρομές της. Το μέλος αυτό διατηρεί όλα τα δικαιώματα του Ενεργού Μέλους ισοβίως ή έως ότου αποχωρήσει από το Inner Wheel.

       Γ.Ιδιότητα του Επίτιμου Μέλους (Honorary Membership)

Οι Όμιλοι μπορούν να προσκαλούν μέχρι 4 πρόσωπα, τα οποία επιθυμούν να τιμήσουν, ως  Επίτιμα Μέλη τους. Τα Μέλη αυτά μπορούν να επανεκλέγονται ετησίως. Τα Επίτιμα Μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και δεν μπορούν να κατέχουν κανένα αξίωμα στον  Όμιλο.

      Το International Inner Wheel και τα Εθνικά Διοικούντα Σώματα έχουν τη δυνατότητα επίσης να προσκαλέσουν κάποιο διακεκριμένο πρόσωπο το οποίο επιθυμούν να τιμήσουν, ως Επίτιμο Μέλος.

Σύνθημα Χρονιάς

Κάθε χρόνο, η εκάστοτε πρόεδρος του Διεθνούς I.W. θέτει το σύνθημα της χρονιάς,(Εδώ θα βρείτε το σύνθημα της φετεινής χρονιάς), ως και την ανάλυση του συνθήματος και την  στέλνει με επιστολή στη Εθνική Εκπρόσωπο της κάθε χώρας. Η επιστολή αυτή και το σύνθημα κάθε περιόδου μεταφράζεται και στέλνεται στους ομίλους από την Εθνική Εκπρόσωπο της κάθε χώρας.

Συμπέρασμα

Είμαστε γυναίκες από πολλές χώρες που αντιπροσωπεύουμε μία πλούσια ποικιλία από κουλτούρες και πολιτισμούς και εργαζόμαστε μαζί για ένα μεγάλο κοινό σκοπό: Να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη για ένα καλύτερο κόσμο.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email