Ιστορικό της 247 Περιφέρειας

Το Inner wheel, που σημαίνει εσωτερικός τροχός, είναι μία από τις μεγαλύτερες γυναικείες οργανώσεις στον κόσμο, η οποία έχει ως κύριο στόχο την ανθρωπιστική εθελοντική προσφορά προς αυτούς που έχουν ανάγκη.  Η οργάνωση αυτή είναι απολιτική, μη κερδοσκοπική, της οποίας μέλη είναι σύζυγοι και συγγενείς ροταριανών, αλλα και καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας. Σήμερα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 3895 όμιλοι σε 103 χώρες.

Το I.W. Ελλάδος ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του  International Inner Wheel, που ιδρύθηκε το 1924 στο Manchester της Αγγλίας από την Margarette Golding, η οποία ήταν νοσοκόμος και σύζυγος Ροταριανού, και ίδρυσε τον πρώτο ομιλο I.W.  

Οι ρίζες από τις οποίες αναπτύχθηκε το International I.W. θεμελιώθηκαν το 1934, όταν δημιουργήθηκε Σωματείο (Association) των ομίλων I.W. της Μεγάλης Βρεττανίας και Ιρλανδίας, με ιδρυτική Πρόεδρο τη Margarette Golding.

Το 2020 οι όμιλοι που απαρτίζουν τη 247 Περιφέρεια  είναι οι εξής:

Αγρινίου, Αθηνών-Βορρά, Βέροιας, Βόλου, Γλυφάδας, Δυτικής Θεσαλονίκης, Ηλιούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κηφισιάς, Ξάνθης, Πάτρας Βορρά-Ρίου, Πάτρα-Europea, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Σερρών, Σύρου, Χαλανδρίου.

Ο Ροταριανός Ευάγγελος Ψιμόριφος στις 6/10/1966 προτείνει  την ίδρυση του πρώτου ομίλου Inner Wheel στη Ρόδο, και μάλιστα συνέταξε το πρώτο καταστατικό του ομίλου. Έτσι, στην Ελλάδα  ιδρύθηκε ο πρώτος όμιλος Inner Wheel στη Ρόδο, το 1967   και είχε 28 μέλη.

Πρόεδρος του I.I.W ήταν η  Lavender Weiygrtman.

Ιδρυτική Πρόεδρος του I.W. Ρόδου ήταν η  Ρίτα Βρούχου και Γραμματέας η   Υψηλάντη Ισμήνη.

Ακολουθούν οι όμιλοι Θεσσαλονίκης (1976), Αθηνών-Βορρά (1977), Ξάνθης (1978). Οι 4 όμιλοι συγκρότησαν τη MINI Περιφέρεια.   Δεν είχαμε όμως δικαίωμα ψήφου στα Συνέδρια του I.I.W.

Το 1979 δημιουργήθηκε ο όμιλος Καβάλας

Στις 25 Οκτωβρίου του 1986, στο Ξενοδοχείο President στην Αθήνα, πραγματοποιείται Πανελλήνια Συνάντηση που διοργάνωσε ο όμιλος I.W. Αθηνών Βορρά, με Πρόεδρο τη Φωφώ Καζόλη, (1986-1987), και Γραμματέα  την Κλεοπάτρα Βασσάλου, επί την ευκαιρία του εορτασμού των 10 χρόνων της ίδρυσης του ομίλου. Προσκάλεσαν εκπροσώπους από τους άλλους 4 ομίλους I.W., Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Καβάλας καθώς και  εκπρόσωπο από την Κύπρο. Συμφώνησαν πως αξίζει να καθιερωθεί σαν θεσμός η  Πανελλήνια Ετήσια Συνάντηση όλων των ομίλων I.W. Τη χρονιά εκείνη μπήκαν οι βάσεις  για τη δημιουργία της Περιφέρειας με 6 ομίλους. Τον Οκτώβριο του 1987 η πρόεδρος του I.I.W Dora Balley επισκέπτεται τη Ρόδο για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του ομίλου I.W. Ρόδου.

Στις 14 Νοεμβρίου 1987 διοργανώνεται Πανελλήνια συνάντηση που φιλοξένησε ο όμιλος  Καβάλας.

Στις 14-15 Οκτωβρίου 1988 διοργανώνεται Πανελλήνια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της προέδρου του I.I.W. κ. Alison Dowson.  

Το 1989 ιδρύεται ο όμιλος Γλυφάδας, με ανάδοχο τον όμιλο Αθηνών-Βορρά.

Στις 10-14 Μαρτίου το 1989 διοργανώνεται στη Ρόδο το International Board Meeting με Πρόεδρο του I.I.W. την Alison Dowson και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της από 22 χώρες.

Οι ασταμάτητες επαφές, που είχαν οι πρόεδροι των ομίλων, και ιδιαίτερα η Πρόεδρος της Ρόδου Ρένα Χατζακη με τις προέδρους του διεθνούς I.W.  Dora Bailey και Alison Dowson, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστηριοποίηση για την  ίδρυση της 247 Περιφέρειας I.W. Ελλάδος.  

Το 1990 στο συνέδριο του I.W. στην Αθήνα, μετά από πρόταση του ομίλου Ρόδου, αποφασίστηκε η ίδρυση της Ελληνικής Περιφέρειας I.W. και ανατέθηκε στη Ρένα Χατζάκη, πρόεδρο του ομίλου Ρόδου, η ανάληψη της τακτοποίησης των διαδικαστικών ενεργειών προς το διεθνές I.W.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1990 λάβαμε επιστολή από τη Γραμματέα του Ι.I.W.  Margaret Palmer, που μας ανακοίνωσε την ίδρυση της 247 Περιφέρειας Ελλάδος, η οποία συγκροτήθηκε από τους 6 πρώτους ομίλους I.W. Ελλάδος, Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Αθηνών-Βορρά, Ξάνθης, Καβάλας και  Γλυφάδας. 

Η Περιφέρεια I.W. Ελλάδος βράβευσε τη Νόρμα  Κατέχη και τη Ρένα Χατζάκη για την ουσιαστική συμβολή τους στην ίδρυση της 247 Περιφέρειας.

Στις 1-3 Νοεμβρίου 1991 πραγματοποιείται ουσιαστικά το 1ο Επίσημο Πανελλήνιο Συνέδριο της 247 Περιφέρειας I.W. Ελλάδος, το οποίο ανέλαβε στην Αθήνα ο δραστήριος όμιλος Γλυφάδας.

Τη Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, λάμπρυνε με την παρουσία της η Πρόεδρος του I.I.W. Isabell Macknight.

Το 1990-1991, την πρώτη διοίκηση της ελληνικής περιφερείας ανέλαβε ο όμιλος Ρόδου με Διοικητή την  Ούτε Ψιμορίφου και  Γραμματέα τη Ρένα Χατζάκη.

Το 1991-1992, εκ νέου η νεοσύστατη Ελληνική Περιφέρεια εξέλεξε  για δεύτερη χρονιά Διοικητή την Ούτε Ψιμορίφου και Γραμματέα τη Ρένα Χατζάκη.

Print Friendly, PDF & Email